Sundsvall

Skarpa protester mot SCA-exploatering

Sundsvalls kommun utreder just nu skogsbolaget SCA:s önskemål om att få bygga ett nytt hamnområde i det sista oexploaterade kustområdet i Sundsvall. Något de boende i området protesterar skarpt mot.

SCA vill bygga ihop fabriksområdet vid Östrand med Tunadalshamnen, vilket innebär att ett stort grönområde med privata bostäder där emellan måste jämnas med marken. De boende vill kämpa för att få behålla sin mark.

Lars Felländer har sitt hus i Granliområdet som ska exploateras och han leder protestgruppen mot SCA och kommunens planer.

– De vill ta bort det sista området mellan Njurunda och Söråker där allmänheten fortfarande kan komma ner till vattnet och jämna våra hus med marken, säger han

Området har varit hotat förut sist på 90-talet, men det har lyckats räddats kvar av de boende med hjälp av bland annat protestlistor, Lars Felländer anser att det är helt fel taktik av Sundsvalls kommun att bygga industriområden längs hela kusten.

– Det är bara Sundsvall som gör så här, alla andra städer till exempel Örnsköldsvik, Malmö med flera gör tvärtom, de sanerar gamla industriområden och hamnområden och låter det bli bostäder istället, säger han.

SCA anser att området måste lösas in för att de ska kunna bygga en internjärnväg mellan Östrandsfabriken och Tunadalshamnen. Björn Lyngfeldt är informationsdirektör.

– Det är klart, vi kan fortsätta köra tungtransporter på de allmänna vägarna, men vi får ju klagomål på det också, säger han.

Från kommunpolitikernas sida håller de flesta med SCA, företaget är viktigt för arbetstillfällen och utveckling av industrin i Sundsvall anser man, Lars Persson, folkpartist är en av dem.

– Det är viktigt att vi ger ut signaler om att det är positivt att SCA stannar i Sundsvall, men vi får se vad utredningen visar, finns det något sätt att kompromissa så är jag den förste att anta det, säger han.

Men de boende i området tänker inte tänker ge med sig lättvindigt denna gång heller enligt Lars Felländer.

– Det är krig nu, kriget har startat och vi tänker inte ge oss förrän vi fått rätt, vi ska hindra kommunen från att göra all kustnära mark till industri och hamnområden, säger han.

Annelie Ledin
annelie.ledin@sr.se