Polisen vill bli bäst

Polisens nya organistation med färre poliser i de mindre städerna har kritiserats hårt. Nu när omorganisationen är genomförd satsar polisen på att vinna norrbottningarnas förtroende. Norrbotten ska bli det polisdistrikt i Sverige som folk har störst förtroende för.

Göteborgs universitet mäter varje år hur stort förtroende folk har för polisen. Norrbotten ligger i bottenligan bland landets polisdistrikt. En orsak till det tror Håkan Karlsson är debatten som den senaste tiden har rasat kring polisens nya organsisation med färre fast stationerade poliser på de mindre orterna i länet.

- Den debatten har påverkat förtroendet negativt. Vi har svårt att tala om att vi finns där vi bäst behövs, säger tillförordnade länspolismästaren Håkan Karlsson.

Nu är omorganisationen klar och Håkan Karlsson och polisstyrelsen har enats om att försöka bryta trenden - Norrbotten ska toppa förtroendeligan.

- Medborgarna ska känna att det finns en nära, tillgänglig polis som man kan få hjälp av. Det här är en utmaning för oss, säger Håkan Karlsson.

Hur ska det gå till?

- Vi måste bli bättre på att vara på rätt plats vid rätt tid och med rätt resurser. Och vi måste kommunicera till medborgarna hur vi jobbar och att vår statistik ser allt bättre ut, säger Håkan Karlsson.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se