Örebro

Bakslag för åklagaren i universitetsmordet

Ett av de viktigaste vittnena i rättegången om universitetsmordet i Örebro kommer inte att vittna. Det är den kvinna som den misstänkta mördaren bodde hos under tiden han var i Örebro som på onsdagen tog det beslutet.

Det efter att rättens ordförande, Åke Gustavsson, sa att hon inte behövde vittna eftersom hon har en så nära relation med den misstänkte.
Det var åklagaren som ville att kvinnan skulle vittna, eftersom den misstänkta mördaren ska ha sagt till henne, redan fem dagar innan mordet, att han kanske skulle hamna hos polisen, därför att han var i Örebro för att göra upp med en person som plågat honom i 22 år. Han kanske till och med skulle döda någon.
Och åklagare Karl-Erik Antonsson, har ju sagt att han ska bevisa att mordet var planerat. Något som den misstänkte mördaren förnekar.
Men nu blev det alltså ett baklag för åklagaren eftersom rättan kom fram till att kvinnan inte hade någon skyldighet att vittna, vilket också blev en överraskning för kvinnan själv.
Nu kan åklagaren heller inte använda sig av det material som finns i förundersökningen alltså det kvinnan sagt i polisförhör, eftersom svenska domstolar enbart använder sig av det som kommer fram muntligt vid en rättegång.