Polis får lättare att stävja huliganism

Polisen ska få rätt att anmäla bråkiga fotbollssupportrar så att de inte får tillträde till idrottsarenor. Förslaget överlämnades till regeringen på onsdagen.

Bosse Lundqvist, ordförande i Djurgården, tycker att förslaget är bra, men säger att det skulle behöva kombineras med att de avstängda supportrarna måste inställa sig hos polisen vid matcher.

– Med 30 000 - 34 000 åskådare på Råsunda är det omöjligt att kunna ha en täckande kontroll. Vi ska göra allt vad vi kan, men vi har märkt svårigheter, framför allt på bortamatcher, på hemmaarenor kan det gå.

2005 kom lagen om tillträdesförbud till arenor, som innebär att fotbollsklubbar kan begära hos en åklagare att bråkiga anhängare stängs av från matcher i ett år.

Liten effekt
Men lagen har haft liten effekt, och i det förslag som presenterades på onsdagen, föreslås en skärpning.

Även polisen får rätt att begära att bråkiga fotbollsanhängare, så kallade huliganer, stängs av - och fort ska det kunna gå.

Om polisen griper supportrar som slåss, ska de i princip kunna hindras från att gå på match samma kväll.

Bosse Lundqvist skulle helst se att huliganer som är avstängda måste inställa sig hos polisen, för att garantera att de inte slinker in på arenan när det är match. Så fungerar det i England idag. Men den idén avvisas av justitieminister Beatrice Ask, enligt TT.

– I sådana fall är det synd, för då kan ju lagen tyvärr bli uddlös, säger Bosse Lundqvist.

Böter eller fängelse
Det nya lagförslaget innebär också att den som springer in på planen eller ens har med sig fyrverkerier eller liknande, som bengaliska eldar, in på arenan, ska kunna straffas med böter eller fängelse i upp till sex månader, något som överraskade Bosse Lundqvist.

– Det var ju en överraskning att de ser så hårt på det. Men det är bra för oss, vi har klara regler och vi vet hur samhället vill se på det här.

– Det betyder alltså att straffpåföljden är böter eller fängelse, och det har vi aldrig haft förut för sådana här förseelser inne på arenan, det är en väldig skärpning.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sr.se