Östhammar

"288:an måste prioriteras"

Politikerna i Östhammar vill gärna få bättre kommunikationer till kommunen. På onsdagen hölls ett seminarium med inbjudna från Vägverket och Banverket och andra berörda för att diskutera behoven av satsningar på infrastruktur. Och kommunstyrelsens ordförande, Jacob Spangenberg, reagerade när han fick höra att det kan ta 10 år innan hela väg 288 är utbyggd:

- Jag tyckte tio år låter som lång tid. Vi behöver en bra väg hela vägen mellan Östhammar och Uppsala snarast.

Varför då?
- Östhammars fulla tillväxtpotential kan bara utnyttjas med bra infrastruktur, att vi blir en del av hela Mälardalens arbetsmarknad, säger Jacob Spangenberg.

Men beskedet från Vägverket var tydligt. Förutom en utbyggnad på sträckan Jälla och Hov som just nu väntar på avgörande hos regeringen, finns ännu inget anslaget eller bestämt. Och ska det bli något och det inom närmsta tiden, är en fråga för politikerna och då i synnerhet för politikerna i regionförbundet Uppland.
- Problemet är ju alltid de totala resurserna, vore de oändliga skulle vi bygga 288:an i morgon eftersom den är högprioriterad. Men det finns andra projekt kring vägar, mellan exempel Uppsala och Enköping och Heby och förbindelsen norrut, som är viktiga. Men vi vill att regionen gemensamt ska känna att 288:an är en av de mest prioriterade.

Ni sitter ju vid makten, varför kan inte ni skaffa fram pengar?
-
Därför att det är en fråga om prioriteringar, säger Jacob Spangenberg.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se