Försäljningen av Vin & Sprit granskas

Riksrevisionen har inlett en förstudie av hur statens försäljning av Vin & Sprit har genomförts.

Hur pass väl skötte egentligen regeringen försäljningprocessen som i måndags ledde fram till att företaget Pernod Ricard köpte Vin & Sprit?

– Det starkaste beviset för att Pernod Ricard kommer att utveckla det här företaget är att de har betalat det högsta priset, sa finansmarknadsminister Mats Odell.

55 miljardersaffären där Pernod Ricards bud vann finansmarknadsministerns gillande, och där Pernod Ricard alltså nu får köpa den framgångsrika sprittillverkaren, ska nu granskas av Riksrevisionen.

Riksrevisor Lennart Grufberg säger till Ekonomiekot att förstudien ska ge svar på om det finns skäl att inleda en tyngre mer djupgående granskning av affären.

Riksrevisionen, som i maj i fjol starkt kritiserade regeringen för att inte ha tagit fram tillräckligt bra underlag för hur försäljningen av statliga bolag ska gå till, fortsätter nu alltså att syna regeringens ambitiösa försäljningsplaner.

Sedan två månader tillbaka pågår också på Riksrevisionen, som ska granska statlig verksamhet och kontrollera att verksamheten bedrivs effektivt, en fördjupad granskning av regeringens försäljning av åtta procent av aktierna i Telia Sonera för ett år sedan.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se