Vårdfackets förhandlingsmodell ovanlig

Ledningen för Vårdförbundet avslutade på onsdagen sitt möte om de fortsatta löneförhandlingarna med arbetsgivarna. Förbundets ledning var ju beredd att acceptera medlarbudet, men röstades ned av den egna kongressen.

– Det är ett ganska ovanligt förhållande, man kan säga att det är extra demokratiskt mot hur det brukar gå till, detta att man ger kongressombuden så stor möjlighet att säga vad de egentligen tycker om det här budet, säger Christer Thörnqvist, som är arbetslivsforskare vid Göteborgs universitet.

I söndags sa ju arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting ja till medlarbudet.

Även Vårdförbundets ledning var beredd att acceptera det, men förbundets kongress gick emot den egna ledningen och menade att budet var för dåligt och att man därför skulle säga nej.

I korthet skulle budet ge som lägst 4 procents löneökning i år, 2,5 nästa år och 2 procent 2010. Dessutom skulle lägstalönen efter ett år i yrket vara minst 21 100 kronor.

Det är ovanligt att en kongress på det här sättet får verklig makt att rösta om ett avtalsbud, enligt Christer Törnqvist, och ännu ovanligare att en facklig förbundsledning röstas ned på en kongress.

– Man får nog nästan gå tillbaka till de vilda strejkvågorna på 70-talet för att hitta något liknande. Skogsarbetarstrejken 1975 och de här som var väldigt massmedialt uppmärksammade då, säger Christer Thörnqvist.

Vårdförbundets avtal gick ut i måndags. Därmed är det möjligt att lägga konfliktvarsel nu. Om medlarna, som ju hårddraget fått de två parterna att komma överens, är beredda att fortsätta sitt arbete är oklart. Christer Törnqvist menar att Vårdförbundet nu rimligtvis måste höja sina lönekrav ytterligare i de fortsatta förhandlingarna:

– Det är ju svårt att inte på något vis tillgodose det här att man har blivit nedröstad. Så någon typ av högre lönekrav eller någonting får man nog förvänta sig att de kommer att ställa, säger arbetslivsforskaren Christer Törnqvist i Göteborg.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se