Turkiets premiärminister i Sverige

EU-anslutning främsta frågan på möte

Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan kom till Stockholm på officiellt besök på onsdagen. Hans möte med statsminister Fredrik Reinfeldt handlade till stor del om Turkiets strävan att bli medlem i EU.

Skeptiker till ett turkiskt EU-medlemskap vill erbjuda Turkiet ett slags partnerskap istället, men vid en presskonferens klargjorde Erdogan att det bara finns ett alternativ för Turkiet;

– Det finns bara ett alternativ, och det är fullvärdigt medlemskap, sa premiärminister Erdogan. Bland annat Frankrike och Tyskland motsätter sig ett turkiskt EU-medlemskap och det, i kombination med känslan att Turkiet granskas hårdare i sömmarna än andra aspirantländer, har gjort att entusiasmen för EU har minskat också i Turkiet.

Många turkar menar att landet aldrig kommer att släppas in i klubben, även om man uppfyller alla kraven, eftersom EU är en kristen sammanslutning.

Men det tog statsminister Fredrik Reinfeldt avstånd ifrån.

– Eftersom vi nu vet att den diskussionen förekommer så får inte religionen bli en ursäkt för att börja dela upp Europa. Vi ska snarare betona förmågan, viljan att leva sida vid sida. Det är en väldigt viktig läxa, sade Fredrik Reinfeldt.

EU-reformerna i Turkiet har stannat av de senaste åren, delvis på grund av en kamp mellan strikt sekulära, förändringsovilliga krafter i statsapparaten och Erdogans regeringsparti, som är EU-vänligt, reforminriktat och har rötter i politisk islam.

Så sent som i måndags beslutade en domstol att överväga en olagligförklaring av AK-partiet, för att ha försökt införa sharialag.

Premiärminister Erdogan ville inte kommentera den juridiska processen, som väntas sluka mycket av regeringens energi framöver.

Men statsminister Reinfeldt tyckte att den visar på brister i den turkiska grundlagen.

– I Sverige vore det ju väldigt märkligt om det inte vore väljarna, i val, som avgör vem som styr ett land, utan att det är föremål för domstolsprocesser, säger Fredrik Reinfeldt.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se