Bakslag för Bush vid Natomöte

USA:s president George Bush förlorade på onsdagskvällen dragkampen om vilka länder som ska få gå med i försvarsalliansen Nato. Flera europeiska länder, med Tyskland i spetsen motsatte sig att Ukraina och Georgien ska få ett löfte om att gå med i Nato.

Den amerikanska presidenten George Bush har inför Natotoppmötet i Bukarest kämpat hårt med att pressa på för att Georgien och Ukraina ska få ett avtal som innebär ett löfte att gå med i Nato, när länderna är redo för det.

Det här är Bushs sista Natotoppmöte som amerikansk president, och han ville gärna till sitt eftermäle kunna lägga att han tagit initiativet till nästa vända av utvidgning av försvarsalliansen.

Men allt tyder på att det inte blir så, det stod klart efter Natoländernas stats- och regeringschefers middag på onsdagskvällen där utvidgningen diskuterades. Framför allt Tyskland, som samlat ett stort antal av de västeuropeiska Natoländerna bakom sig, säger nej. Officiellt för att länderna inte är mogna för det, och i Ukrainas fall, eftersom opinionsmätningar visar att folket inte vill.

Men i verkligheten beror motståndet på att de europeiska länderna vill ha mer av samarbete och mindre av konfrontation mot Ryssland.

Särskilt Georgien hade hoppats mycket på att på sikt kunna gå med i Nato, och har varnat att allt som är mindre än en konkret plan för medlemskap kommer att vara en seger för Moskva.

Det kommer att bli Kroatien och Albanien som blir inbjudna att gå med i Nato redan nu. Nummer tre på listan, Makedonien kommer troligtvis att hamna utanför eftersom Grekland, som blockerar Makedoniens Natomedlemskap på grund av en tvist om namnet Makedonien, vägrar att ge sig. Grekerna anser att de har rätt till namnet Makedonien eftersom även den norra provinsen i Grekland heter så.

Natodiplomater har in i det sista försökt att få grekerna att mjukna, men förgäves, även det ett bakslag för den amerikanska presidenten som vill ha in de tre balkanländerna i Nato för att stabilisera Balkan, nu när Kosovo med USA:s stöd har utropat sin självständighet.

Stefan Winiger, Bukarest
stefan.winiger@sr.se