Flygbolag dominerar italiensk valrörelse

Det italienska flygbolaget Alitalia har blivit ett stort inslag i den italienska valrörelsen. Bolaget är näst intill konkursmässigt.

På onsdagskvällen övergav budgivaren Air France–KLM, förhandlingarna med Alitalias fackföreningar. Som en följd av krisen avgick företagets styrelseordförande. Samtidigt som Alitalia nu hotas av tvångsförvaltning är flygbolagets öde en het fråga inför det kommande parlamentsvalet.

På salutorget i Rom gäller bara en fråga: priserna. Med höjda priser på basvaror som bröd och pasta, och löner som inte följer med, är många italienares största bekymmer hur pengarna ska räcka till slutet av månaden, men det är ett problem som inte märks mycket i valkampanjen.

I stället är det Alitalias öde som har dominerat i tv-soffor och rubriker, Italiens nationella flygbolag står på randen till konkurs.

Tidigare i vår beslöt Alitalias styrelse att sälja bolaget till Air France-KLM och förhandlingar har förts de senaste veckorna med det italienska facket som har fått råg i ryggen av högerledaren Silvio Berlusconi.

Landets tidigare och sannolikt kommande premiärminister har gjort Alitalia till en symbol för italiensk patriotism och utlovat ett alternativ med inhemska budgivare, som dock hittills inte gett sig till känna annat än i form av dementier.

Berlusconi har spelat ett högt spel med Alitalia i valrörelsen, eftersom det kan komma att bli han själv som får sopa upp om de nuvarande budgivarna tröttnar och lämnar Alitalia åt konkursen.

Berlusconis motståndare i valrörelsen påpekar att ingenting gjordes för att rädda sorgebarnet Alitalia under alla de fem år som Silvio Berlusconi senast satt vid makten.

                         Titti Nylander, Rom
titti.nylander@sr.se