Kina fängslar känd människorättsaktivist

Uppdaterad 06:51
I Kina har en av landets mest kända regimkritiker dömts till fängelse. Människorättsaktivisten Hu Jia har fått 3,5 års fängelse för som det heter ”ha sökt att undergräva staten”. EU har redan krävt att han släpps.

34-årige Hu Jia är bara en av många kinesiska människorättsaktivister, men han har varit aktiv både inom miljörörelsen, kämpat för HIV-smittades rättigheter och även kritiserat Kinas politik i Tibet.

Hu Jia har de senaste åren varit ett slags spindel i nätet bland Pekings oppositionella och har hållit kontakt med såväl kinesiska aktivister som med utländska människorättsorganisationer och journalister.  

Hu Jias advokat säger att hans klient dömts på grund av sina åsikter och att anklagelserna mot honom borde ogillas. Även EU:s talesman i Peking kräver att han ska släppas.

Både EU och USA regering har agerat för att få Hu Jia fri, och det har också spekulerats i att det har funnits planer på att släppa honom som en gest mot omvärlden inför OS. Förra veckan hävdade en Pekingprofessor att det skulle ha funnits en sådan plan, men att den ändrades på grund av den uppblossande konflikten i Tibet.

Hu Jia har krävt tibetanskt självstyre och det går emot en av den kinesiska regeringens viktigaste principer. Tibetkrisen har gjort att myndigheterna nu är mycket nervösa och vaksamma och väljer att ta i med hårdhandskarna mot allt som man anser vill splittra Kina.

Hu Jias fru som också är en aktiv bloggare, sitter i husarrest i parets lägenhet i en förort till Peking tillsammans med parets dotter som bara är några månader gammal.

I slutet av mars dömdes en annan kinesisk aktivist som samlade namnunderskrifter under parollen: ”vi vill ha mänskliga rättigheter i stället för OS” till fem års fängelse för omstörtande verksamhet. 

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se