Kornstigen i Borlänge

Har fått nog av otrygghet

Flera av de boende på Kornstigen i Tjärna Ängar i Borlänge har fått nog av den slitna miljön och den otrygga stämningen i området. På onsdagskvällen bjöd den nybildade hyresgästföreningen in till möte mellan boende och beslutsfattare för att diskutera hur området ska kunna förbättras.

– Det är en gata som behöver repareras på många olika sätt. Framförallt den sociala biten behöver ändras. Vi är 54 olika nationaliteter som bor här och på något sätt ska vi försöka att samarbeta, säger Ingalill Olsson som bor på Kornstigen. Hon berättar om en slags gängbildning på gatan.

– Det märks framförallt på de yngre att den här gängbildningen börjar på att bli rasistisk. Det är bara att gå ut en kväll och se så är de grupperade och ofta blir de utländska medborgarna trakasserade.

De boende på Kornstigen känner sig bortglömda av kommunen och Tunabyggen. Området känns otryggt och slitet, och på ett möte på onsdagskvällen bad den nybildade föreningen om hjälp av myndigheterna att bryta utvecklingen.

– Vi ska kunna nå varann, vi ska kunna känna igen varann prata med varann oavsett vilken hudfärg eller vart vi kommer ifrån, säger Ingalill Olsson. Som även vill att området snyggas upp rent miljömässigt.

– Ja det behövs verkligen, sopstationen är under all kritik.

johannes.rosendahl@sr.se