Sollefteå

Beväpnad 20-åring sökte offer i Sollefteå

Den 20-årige man som i januari i år trängde sig in i en villa i Sollefteå och sköt en 65-åring genom halsen hade lärt sig sin stridsteknik i det militära. Bara några månader tidigare hade han muckat från militärtjänstgöringen i Boden, där han övade sig på närstrid i bebyggelse.

Det här berättade han vid rättegången i går.

– Jag hade övat mig på att ta mig in i hus och ta kontrollen över människorna där. När vi övade var människorna i huset mina fiender, och det var dom i Sollefteå också.

Vad betyder det att ta kontroll, frågar åklagaren, hur gör man det?

– Till exempel genom att binda dom och skjuta dom, svarar 20åringen.

I tingsrätten berättar han att han gjorde sin militär- tjänsgöring på en ingenjörstrupp i Boden men säger att han tillhörde en specialgrupp som övade på närstrid i bebyggelse.

Han använder sig av ett kortfattat språk med många militära uttryck och termer. Och när han beskriver hur han gjorde sig redo inför det som hände i Sollefteå den 30 januari, så berättar han bl a hur han tejpade fotlederna som till snölås, och lindade handlederna för att få stadga i armarna inför närstrid. Han packade ner sitt avsågade gevär och ett lasersikte.

Och han pratar i termer om att göra inbrytningar i hus, ta makten och göra motståndaren oförmögen att övermanna honom.

Vid skottlossningen i Sollefteå missade han med sin första kula men med den andra träffade han 65-åringen genom halsen. Kulan tog dock så lyckligt att mannen klarade sig utan allvarliga skador.

20-åringen hade haft 65-åringen som lärare på högstadiet i Junsele, men säger att han inte visste att det var lärarens hus när han gick in. Det var bara slumpen som gjorde att han valde just det huset, berättar han.

I tingsrätten berättar han också att han tidigare vid minst 3-4 tillfällen förberett sig på samma sätt och vandrat omkring beväpnad i Sollefteå beredd att döda någon.

På frågan varför han inte skjutit tidigare svarar han att det handlar om omständigheter.

Den rättspsykiatriska undersökningern visar att 20-åringen lider av en allvarlig psykisk störning .

Frågan om varför den inte upptäcktes när han gjorde sin värnplikt kom däremot inte upp i rättegången.

Mannen väntar nu på sin dom, som mest troligt blir rättspsykiatrisk vård. Dom faller den 9.e april.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se