Markaryd

Johnsson: Asylproblem är (s) fel

Det är den förra regeringens fel om asylsökande har problem på arbetsmarknaden. Det anser kristdemokraten Eva Johnsson, efter Sveriges Radio Kronobergs rapportering om den asylsökande Reza Rezai, som arbetat för en timlön långt under gällande kollektivavtal.

-De asylsökandes problem beror på att den förra regeringens asylpolitik nu näst intill har havererat, säger Eva Johnsson, kristdemokratisk riksdagsledamot från Växjö. 

Eva Johnsson har ingen kritik mot den däckfirma i Markaryd, som betalade Reza Rezai 85 kronor per timme. Lägsta lönen enligt avtal är 107 kronor per timme, enligt Transportfacket. Reza Rezai fick en genomsnittlig lön på 12 000 kronor i månaden, ”en svältlön” enligt facket.

Men Eva Johnsson riktar istället hård kritik mot socialdemokraternas asylpolitik, som enligt henne har lagt grunden för de problem som många asylsökande idag drabbats av.

Socialdemokraternas riksdagsman Tomas Eneroth från Kronoberg svarar på kritiken.

-Det är en dubbelmoral utan all jämförelse. Kristdemokraterna blandar på ett olyckligt sätt ihop asylrätten med arbetskraftsinvandring på ett sätt som just bäddar och förstärker risken för att människor utnyttjas på arbetsmarknaden, säger Tomas Eneroth.


Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se