Berättade om natten på Rödebygården

Den andra rättegångsdagen om trakasserierna i Rödeby avslutades igår med att alla fem som var med till familjens gård natten den 6 oktober var på plats i rätten.

Var och en av ungdomarna, som är mellan 15 och 17 år, berättade om varför de åkte upp till familjens gård och vad som hände där fram tills dess att skotten avlossades och deras 15-åriga kamrat sköts till döds.

Med sig i rättsalen hade de fem åtalade tonårspojkarna sina föräldrar och familjemedlemmar. Kvar i rättssalen för att lyssna på pojkarnas redogörelser var också mamman i den trakasserade familjen.

Ungdomarnas började sina berättelser om vad som hände natten den 6 oktober vid det att 17-åringen blir slagen utanför skolan och att han därefter ringer till familjen gården. Ett samtal som enligt 17-åringen själv var avgörande för att de åkte dit.

Pojkarna berättade att de efter 17-åringens telefonsamtal fått intrycket av att de var uppbjudna till gården för att göra upp om bråket. Ihopklämda på två mopeder tog de sig dit och flera av dem hade då druckit flera öl.

Pojkarna berättade vidare om hur de väg in mot gården utrustade sig med tillhyggen, i form av bland annat snöpinnar, något som de alla motiverar genom att hänvisa till det tidigare bråket.

Väl inne på gården slog 17-åringen sönder glasflaskor och kamraterna vittnade om att han också slagit sönder en lampa. Innan skotten avlossades gick 17-åringen också fram och bankade på dörren till huset. Både kamraterna och han själv vittnade om att han var arg och upprörd.

Alla fem ungdomar, som alltså är åtalade för hemfridsbrott, medger att de gått in på familjens gård. Ungdomarna håller inte med om att de därmed begått något brott, eftersom ingen sa åt dem att de inte fick vara på gården.

Tidigare i polisförhör har 15-åringen i gänget erkänt hemfridsbrott, men han förklarade igår att det var en missuppfattning och han nekar alltså till brottet.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se