Jämtlands län

Fusk med föräldrapenning polisanmäls mest

Att fuska med föräldrapenning är det vanligaste sättet bland bland folk att försöka lura försäkringskassan på. Det kan man se av kassans polisanmälningar av bidragsfusk som gjordes förra året.

Av elva anmälningar som SR Jämtland läst handlar sex om tillfällig föräldrapening. Totalt gjorde Försäkringskassan 56 polisanmälningar om bedrägeri förra året. Ungefär hälften gäller just föräldrapenning.

Någon har försökt få ersättning för en enstaka dag fastän personen var ledig från jobbet den dagen. Andra har försökt få föräldrapenning flera gånger fastän dom arbetat eller haft semester. Av anmälningarna kan man ibland dra slutsatsen att någon varit desperat pank och försök få loss 224 kronor extra.

Men det finns mer sofistikerade försök till bedrägeri. Någon har lämnat falskt arbetsintyg för att försöka höja ersättningen från kassan.

Och den som verkligen försökt göra ett klipp ville ha livränta på nästan 650 000 kronor för en skada i axeln. Personen ljög, enligt Försäkringskassan, och sa att det var en arbetsskada.