Lycksele

Skogsägare vägrar kalhugga sin skog

Skogsägaren Harald Holmberg i Västerbotten vägrar kalhugga sin skog som skogsstyrelsen kräver och som länsrätten säger i sin dom.
Han vill avverka enligt den så kallade naturkulturmetoden, som anses skonsammare för markerna och därmed också bättre för exempelvis renskötseln. Och Holmberg är beredd att driva saken ända till europadomstolen.

Naturkulturmetoden innebär att man väljer ut vilka träd som ska avverkas och återväxten sker naturligt, med plantering vid behov. Till skillnad mot kalhyggesavverkning där ett helt område avverkas, markbereds och återplanteras.

Skogsstyrelsen menar att naturkulturmetoden strider mot skogsvårdslagen och har därför tagit saken till länsrätten där man alltså fått stöd.

Vetenskapliga missar
Bakom naturkulturmetoden står professor Mats Hagner, som nu också är Holmbergs ombud i rättssaken. 

Hagner anser att det är vetenskapliga missar som ligger till grund för skogsvårdslagen - enligt Hagner har Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU begått misstag i sin forskning och han hävdar att SLU försöker dölja det genom att inte lämna ut handlingar han har begärt.

– Jag ville få ut sådant material som tidigare var publicerat för att publicera det igen med en bättre bearbetning, säger Mats Hagner.

”Ingen mörkläggning”
Lars Lundqvist, forskare på SLU, säger att handlingarna inte längre finns kvar. SLU sparar och arkiverar grundmaterial, men datafiler som man sen arbetar arkiveras inte. Det handlar inte om att dölja nånting, säger Lundqvist.

– Det finns ingenting som döljs, jag menar han har fått hela materialet det finns ingen mörkläggning, säger han.

Nödvändigt
Kalhyggesavverkning eller inte, Holmberg vill nu att kammarrätten prövar frågan och han är beredd att gå ända till europadomstolen om det skulle behövas.

– Det är ju inte något nöje det vill jag inte påstå, men jag anser det vara nödvändigt, säger Harald Holmberg.

Thomas Sarri 
thomas.sarri@sr.se

Sofia Strömgren
SR Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio