Hjo

Adoptionsköerna växer

Varje år anländer runt tusen barn till Sverige genom internationella adoptioner, och det största adoptionslandet är Kina.
Cecilia och Peter Alin i Hjo adopterade sin dotter Ella från Kina för tre år sedan. Nu väntar de på ett syskon:
– Vi väntar och väntar och väntar, säger Cecilia Alin.

Hos familjen Alin är Kina närvarande. Det finns en kinesisk flagga på bordet, och Ella leker med kinesisk snabbmat i plast:

– Det är currysås, berättar hon.  

När Cecilia och Peter Alin bestämde sig för att adoptera föll valet på Kina eftersom de tyckte att resorna verkade välorganiserade:

- Och så tyckte vi att det skulle vara väldigt spännande att komma till Kina, säger Cecilia Alin.  

Nio månader senare var det dags:

– En väldigt speciell känsla. Detta var ju vår första resa dit, men det var inte som en vanlig semesterresa. Vi gick bara och såg fram emot första träffen hela tiden, säger Peter.

Ella har frågat en del om sitt ursprung:

– Hon vet att hon är född i Kina. Vi försöker besvara hennes frågor så gott det går, säger Cecilia.

Antalet adoptioner från Kina har minskat de senaste åren, förra året adopterades 280 kinesiska barn till Sverige, medan de för fyra år sedan var nästan femhundra. En förklaring till minskningen kan vara det ökade välståndet i landet, som gör att inte lika många barn behöver adopteras bort.

Det, i kombination med att många vill adoptera från Kina, har fått konsekvensen att väntetiderna har ökat kraftigt.  För Cecilia och Peter Alin tog det nio månader från det att de skickade iväg handlingarna till Kina innan de fick sin dotter. Nu väntar de på ett syskon, och det har tagit betydligt längre tid:

– Nu har vi väntat 1,5 år och har inte fått något besked om hur länge vi kommer att få vänta, bara att köerna har växt, säger Cecilia.