Medelhavsmat får nordisk konkurrens

Korn, havre och rapsolja har samma nyttiga beståndsdelar som råvarorna kring Medelhavet och kan vara lika bra för hjärtat. För första gången genomförs just nu en studie för att se vilken effekt en modern nordisk husmanskost har på hjärtat.

En av dem som under sex veckor bara har ätit den här specialmaten är Lena Jonasson i Bollnäs och hon har märkt stor skillnad i kroppen.

– Jag har inte känt av min magkatarr på alla dessa sex veckor. Har inte tagit en magtablett. Piggare och är hela tiden lagom mätt och har gått ned lite i vikt, säger Lena Jonasson.

Det är utdelning av matlådor på restaurangskolan i Bollnäs. Idag finns det bland annat dillstekta lammfärsbiffar med palsternackspuré och vitkålssallad med blåbärsdressing i kylväskorna.

Lena Jonasson och de andra 87 personerna som deltar studien hämtar under sex veckor all mat här.

Halva gruppen är precis klar. Nu väntar bara den avslutande provtagningen.

Bakom forskningen står Viola Adamsson, ansvarig för nutritionsfrågor på Lantmännen Food R&D och tidigare kostansvarig för svenska längdskidlandslaget.

Målet är att se om en modern, fettsnål, nordisk husmanskost rik på fullkorn, kostfiber och hälsosamt fett kan sänka kolesterolvärdena och vara lika bra för hjärtat som den traditionella Medelhavskosten är.

– Vi har ju sunda livsmedel. Jag tycker inte att vi har accepterat och framhävt det på det sätt som vi skulle kunna göra, utan piffar man upp det här och plockar man fram de här goda näringsegenskaperna i våra nordiska basvaror så, förhoppningsvis - och det är ju min tro att vi kommer att se effekt på de här markörerna för hjärthälsa, säger Viola Adamsson.

Gemensamt för alla försökspersoner är att de hade något förhöjda kolesterolvärden när de gick in i studien.

Till sommaren kommer resultaten för hur den nordiska kosten påverkat just de värdena.

Men klart är redan att försökspersonerna mått bättre, orkat mer och dessutom gått ner i vikt med den här specialkosten, som inte är någon bantarmat.

När det sedan blir dags för vanlig mat igen för försökspersonen Kristina Larsson så kommer den att vara påverkad av den mat hon nu har ätit.

– Det är mycket bönor och sådant som jag inte har ätit tidigare som jag kommer att ta med mig. Och tankesättet på maten har ju blivit helt annorlunda. Det är ett sundare leverne. Mindre fett. Laga maten på ett annat sätt kommer jag att göra, säger Kristina Larsson.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se