Tidningsbuntar tunga för spärrvakter

Spärrvakterna vid pendeltågsstationerna tvingas ofta lyfta tunga buntar med gratistidningar. Nu hotar Arbetsmiljöverket att stoppa hanteringen av tidningarna om inget görs.

Spärrvakterna tvingas ofta till tunga lyft när de tar hand om gratistidningarna tidigt på morgnarna. Det visar flera granskningar som Arbetsmiljöverket gjorde förra året.

Det har förekommit att tidningsbuntarna bara kastats in på stationerna och att spärrvakterna tvingats lyfta dem från golvhöjd.

Enligt Arbetsmiljöverket krävs avlastningsbord för att personalen inte ska slita ut sig.

Inspektionerna förra året gällde pendeltågsstationerna vid Karlberg, Spånga, Barkarby och Jakobsberg men samma förhållanden gäller på alla pendeltågsstationer i länet, enligt Arbetsmiljöverket.

Spärrvakterna vid pendeltågsstationerna är anställda av företaget ISS Traficare AB. Företaget har sagt att man till i sommar tänker införa någon slags rullvagn eller avlastningsbord för tidningsbuntarna.

Men är inte problemet är löst den 30 juni går Arbetsmiljöverket in och förbjuder hanteringen. Verket hotar också med ett vite på 150 000 kronor.

Beslutet gäller inte hanteringen av gratistidningar i tunnelbanan.