Erkänner misshandeln i Rödeby

Den 25-åring som åtalats misstänkt för misshandeln utanför Rödebyskolan strax före skottdramat den 6 oktober erkänner brott.

När rättegången hölls mot honom på torsdagsförmiddagen erkände han att han kastat en ölburk på 17-åringen och slagit honom.

Han menar själv att misshandeln var ringa och berodde på de trakasserier som 17-åringen utsatt familjen för.

Misshandlade för att markera
25-åringen, som står mycket nära familjen, säger också att han ville göra en markering åt 17-åringen att lämna familjen i fred.

– Jag kände att nu får det vara nog, det måste få ett slut någon gång. Så jag ville verkligen markera för att få ett slut på trakasserierna, säger han.

Framåtlutad över bordet och tuggandes tuggummi berättade den 25-åriga vännen till familjen för rätten om hur han om kastat en ölburk i huvudet på 17-åringen och sedan slagit honom i bakhuvudet.

Yrkar på fängelse
17-åringen som tidigare under veckan fått stå till svars för trakasserierna mot familjen satt idag som målsägande på motsatt sida i rättsalen.

Av honom och resten av ungdomsgänget har misshandeln utanför skolan, som inträffade kring midnatt den 6 oktober, framställts som det som utlöste att de ringde till gården och sedan åkte dit.

Åklagaren yrkade på torsdagen på fängelsestraff alternativt skyddstillsyn för 25-åringen. 

17-åringens försvarsadvokat kräver även 14 000 kronor i skadestånd.

Fel med skadestånd
Men 25-rångens försvarsadvokat, Karin Åkesson Rehnholm, menar att påföljden borde bli böter och att det vore både fel och stötande att ge 17-åringen ersättning.

– Man måste se det i ett sammanhang och se varför händelsen skedde. Det förutsätter jag att rätten väver in i sin dom, säger hon.

Domen meddelas om en vecka.

Natten den 6 oktober sköts en 15-årig pojke till döds av den nu mordmisstänkte pappan i familjen som länge utsatts för trakasserier.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se