Sörmland

Kontantstopp på Länstrafiken efter rån

Uppdaterat 17.05
Busschaufförernas skyddsombud har idag infört stopp för hantering av kontanter på bussarna i länet. Det här efter ett rån på onsdagskvällen utanför Flen, där två män, beväpnade med kniv och yxa tvingade till sig en väska med pengar från den 54-årige busschauffören. Stoppet för hantering av kontanter gäller alla bussföretag, som kör åt Länstrafiken i Sörmland. De som inte har kort får åka gratis, så länge stoppet gäller.

Föraren chockades vid händelsen, men fick snabbt träffa driftschefen Monica Strand som också fungerar som kamratstödjare.

-Jag satt och pratade en stund med honom, och han var klart tagen av det som hände. Jag körde hem honom sen, han fick ju inte köra bilen själv, säger Monica Strand.

Föraren ska sen få träffa Previa för vidare samtal, och blir enligt Monica Strand antagligen sjukskriven.

-Men jag tror att han kommer att vilja köra igen, sen. Då kommer vi att till att börja med ha en extrachaufför med, säger Monica Strand.

På fredagen ska Länstrafiken, de fyra bussbolagen och Arbetsmiljöverket träffas och prata igenom frågan om kontathanteringen och busschaufförernas säkerhet.

Det långsiktiga målet är, enligt Länstrafiken, att kontant betalning på bussarna ska försvinna så småning om, men att det kan ta flera år innan det är klart.

Reino Helin
reino.helin@sr.se