SVT bantar i Norrköping

Uppdaterad version kl. 16.25
Sveriges Television lägger ner sin produktion av allmän-tv i Norrköping. Det beskedet lämnade företagsledningen för en liten stund sedan. Ett 70-tal personer berörs.

Det var en chockad programavdelning på SVT i Norrköping, som idag fick veta att hela deras arbetsplats försvinner. Det är tv-program som till exempel Toppform, Fråga doktorn och Vi i femman som försvinner från stan. Sammanlagt berörs 70 tjänster, men det är ännu oklart om eller hur många som kan förlora jobbet.

Beklagar och rättfärdigar
Olov Carlsson, som är programdirektör, beklagar beslutet, men menar att det var nödvändigt.
– När man tar den här är typen av beslut finns det sällan någon rättvisa. Norrköping har varit fantastiskt duktiga, men när vi ser till hela SVT ser vi att vi måste vi ta till ett grepp som innebär att vi lägger ner en hel produktionsort.

Uppsägningar inte uteslutet
Sammanlagt i hela sverige påverkas 400 personer av omorganisationen i företaget, där all produktion av allmän-tv koncentreras till Umeå och storstadsregionerna. Man räknar med att lösa en del genom pensionsavgångar eller omflytningar inom företaget, men det går inte att utesluta uppsägningar. Pengarna som frigörs går enligt ledningen rakt in i programverksamheten.
– Programmen kommer säkert att finnas kvar, exakt vilka titlar vet vi först i april. De profiler som finns ska även i fortsättningen vara kvar, säger Olov Carlsson, chef för allmän-tv på SVT.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se