Höglandet

Överläkare frias

En överläkare på höglandssjukhuset i Eksjö frias av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd efter att en patient hos honom gjort en anmälan.

Den kvinnliga patienten behandlades för depressioner och ångest av läkaren på psykiatriska kliniken i Eksjö, men dom antidepressiva mediciner hon fick hjälpte inte och hon fick dessutom olika biverkningar.

Då föreslog överläkaren att man skulle pröva litium, som kan hjälpa mot depressioner. Kvinnan gick med på det, och tog litium under en period.

Tar man litium måste man samtidigt kontrollera att sköldkörteln inte påverkas, och i sin anmälan menade kvinnan att överläkaren låtit bli att göra det. Kvinnan menade att behandlingen var felaktig och gav henne knölar på sköldkörteln, som nu tryckte in mot halsen och gjorde det svårt för henne att svälja. Kvinnan tyckte också att läkarens information till henne var dåligt.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd HSAN har läst igenom kvinnans journaler och har kommit fram till att läkaren varit mycket lyhörd för kvinnans upplevelser och också informerat på ett bra sätt. Läkaren har fullgjort sina skyldigheter anser HSAN och friar läkaren.