Gävle

Huspriserna stiger oavbrutet

Priserna på hus i Gävle fortsätter att stiga och enligt Svensk Fastighetsförmedling i Gävle så har den här ökningen pågått i hela tolv års tid utan avbrott. ”Jag har aldrig varit med om något liknande”, säger mäklare Lasse Bäckström på Svensk Fastighetsförmedling i Gävle.

Det dyraste hus i Gävle hittills är en lyxvilla som såldes för 7 miljoner kronor. Dyraste fritidshuset: 6 miljoner kronor.
 - Men det fritidshuset var något alldeles extra och låg direkt vid havet, säger Lasse Bäckström.  

Under normala fall så brukar det bli en viss dämpning om fastighetspriserna sjunker i Stockholm - men när så nyligen det skedde så fortsatte ändå priserna i Gävle att öka.
 – Vi märkte inte av någon form av prissänkning säger Lasse Bäckström.  

Sedan december 2007 till februari i år har huspriserna i Gävleborg stigit med 10 procent enligt SCB.  

Amerikansk ekonomi kan avgöra

Ett orosmoln nu är hur det går med den amerikanska ekonomin där fastighetsbranschen har brakat rejält. Nyligen var den amerikanska ekonomiprofessorn Robert Wescott, tidigare ekonomisk rådigare Bill Clinton, på besök i Sverige och enligt honom så blir det en ekonomisk kris om tre till fem år.  

– Visst blir det en dämpning, men ingen kris, spår mäklaren Lasse Bäckström, som hänvisar till krisen i början på 90-talet som enligt honom aldrig mer kommer att upprepas.