ÖB kritiserar svenskt befäl i Kongo

Uppdaterad 20:35
Överbefälhavaren Håkan Syrén kommenterar nu för första gången händelsen i Kongo 2003 när svenska FN-soldater utan att ingripa såg hur franska soldater under flera timmar torterade en ung kongoles.

– Jag vill verkligen understryka hur engagerad jag vill vara i detta och hur jag lider med dem som är inblandade i de olika roller som det nu har handlat om. Jag tar det på högsta allvar.

– Ett problem i sammanhanget är självklart att det dröjt så lång tid. Det har varit uttalanden, det har varit rykten och det var först förra sommaren då jag sa att nu får det vara nog med rykten, nu vill jag ha en ordentlig anmälan på det här så jag kan börja agera. Jag kan inte börja agera på rykten för då skulle det bli en Stasi-liknande organisation, säger ÖB Håkan Syrén.

Vad innebär det för Sveriges internationella engagemang att sådant händer?

– Det är självklart negativt. Vår utlandsstyrka har generellt sett ett mycket gott renommé. Vi har duktiga på det här och vi har en god värdegrund att stå på. Då när något sådant här händer är det direkt kontraproduktivt, säger Håkan Syrén.

I det gemensamma svensk-franska lägret blev flera svenska soldater upprörda över den franska behandlingen av fången. Exempelvis utsattes han för skenavrättning och vattentortyr och de försökte få den svenske befälhavaren att stoppa tortyren. Enligt den svenska Försvarsmakten stoppade han också tortyren, men enligt SVT:s program Uppdrag granskning, som avslöjat händelsen, är flera svenska soldater som var med tveksamma till det.

ÖB är kritisk till att den svenske befälhavaren på plats inte snabbare rapporterade om händelsen och vad som egentligen hade hänt.

– Det har varit en tydlig miss i rapporteringen att det här har dröjt, säger Håkan Syrén.

Håkan Syrén själv har anklagats för att försöka mörka händelsen och inte vilja utreda den. Enligt Uppdrag Granskning fick han reda på historien åtminstone sommaren 2006. Men först sommaren 2007 började den utredas. Håkan Syrén själv, kommer inte ihåg när han fick reda på den.

– Det har jag svårt att säga. Jag hör många rykten om många saker hela tiden och har ibland svårt att sätta dem i sitt sammanhang. Men den viktiga tidpunkten är att jag hade hört det tillräckligt mycket förra sommaren och då var jag tvungen att agera, säger Håkan Syrén.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se