Estonias förlisning rekonstruerad

Uppdaterad 18:10
Det senaste i forskningen av hur det gick till när passagerarfartyget Estonia förliste 1994 har presenterats på torsdagen. En forskningsgrupp med bland andra Chalmers tekniska högskola och skeppsprovningsföretaget SSPA visade upp sin version av hur det gick till när Estonia sjönk och 852 människor omkom.

Idag (torsdag) visades ett modellförsök med en skalenlig modell av Estonia i bassäng här på SSPA i Göteborg. Forskarna har arbetat i snart två år med att visa hur Estonia kunde sjunka så snabbt. I stort ser sjunkförloppet likadant ut som i haverirapporten.

Men forskarna har bland annat kommit fram till att vatten trängde ner i fartyget genom ventilationstrummor, något som inte fanns med i haverikommissionens rapport som kom 1997. .

Professor Olle Rutgersson vid Chalmers har lett projektet.

– Vi har i alla fall sett ett scenario som stämmer överens med vittnesmålen, som är helt realistiskt med de förutsättningarna som vi har.

Har vi då sett slutet på olika förklaringsgrunder till varför Estonia sjönk?

– Jag tror att det är ganska troligt att vi har det. Det är fascinerande att se här. Vi har under dagen både anhörigföreningarna representerade, vi har varvet representerade. Jag tror att det är en god chans att det här ändå kommer att accepteras som väldigt nära sanningen, säger professor Olle Rutgersson.

Kritik finns dock mot det här arbetet.

– Jag kan inte säga att det här har givit mig särdeles mycket. De har ju jobbat på ett begränsat uppdrag, att komma med en rimlig förklaring hur fartyget kunde sjunka så hastigt, säger Bertil Calamnius är Estoniaanhörig.

– Det var deras uppdrag, ingenting annat. Så alla frågorna varför sjönk hon, vad var det som hände innan hon sjönk, varför har myndigheter betett sig så konstigt när det gäller krav på ny haveriutredning, det är många stora frågor som är kvar, säger Bertil Calamnius.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se