Omtalad författare diskuterade fisket

På torsdagen föreläste och debatterade den prisbelönta journalisten och författaren till Tyst hav, Isabella Lövin, på Bräkne-Hoby folkhögskola.

Boken Tyst hav handlar om utfiskningen av haven och Isabella Lövin tryckte bland annat på det ansvar konsumenterna har när man köper fisk.

Tyst opinion
– Det finns inget stort styggt multinationellt bolag som har utrotat all fisk, utan det finns en mängd anledningar till att haven håller på att fiskas ut, säger hon.

– En av dem är att opinionen har varit så tyst från alla oss konsumenter.

Isabella Lövin, som belönats med Stora journalistpriset för sin bok, var på torsdagen klar och tydlig över vilken uppfattning hon har när det gäller fisket Östersjön.

Vissa höll inte med
Men på plats i den beige och grönmålade gymnastiksalen på Folkhögskolan i Bräkne-Hoby fanns även representanter från motsatta sidan, som inte alls håller med om att det borde införas fiskestopp av vissa arter.

De menar istället att det aldrig funnits så mycket torsk som det finns idag. Det argumentet är Isabella Lövin kritisk mot.

– Att det skett en minskning av beståndet med mellan 80 till 90 procent råder det ingen tvekan om, säger hon.

Abborre och gädda okej
Som tips till konsumenter som vill äta fisk med gott samvete säger Isabella Lövin att man kan titta på värlssnaturfondens hemsida.

Där finns listor över fiskar och vilka som är mer okej att äta.

Världsnatursfondens fiskeguide ger bland annat grönt ljus för kravmärkt lax, abborre, gråsej och gädda på tallriken. 

Man bör däremot se upp med vildfångad lax, ål, torsk och en lång rad andra fiskar.

Rebecka Gyllin
rebecka.gyllin@sr.se

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se