Norrköping

Kulturministern gav inga löften till Östgötateatern

Östgötateatern står inför stora besparingar sedan regionförbundet Östsam samt Linköpings och Norrköpings kommuner bestämt att inte skjuta till dom pengar som teatern önskat.
Uppsägningar kan inte uteslutas.
I dag besökte kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth Norrköping.

- Jag vet att ekonomin är ett bekymmer för en del teatrar men så ser det också ut inom andra delar av kulturområdet därför att det är svårt att rationalisera i kulturvärlden säger kulturministern.

För några veckor sedan kom beskedet att det blev två miljoner kronor och inte önskade nio miljoner i ökade anslag från ägarna Östsam och Linköping och Norrköpings kommuner.

Teaterledningen menar att pengarna inte kommer räcka för att kunna bibehålla verksamheten i nuvarande omfattning. Uppsägningar bland dom drygt hundra anställda går inte att utesluta och det blir färre teateruppsättningar.

Men trots att staten är den enskilt största bidragsgivaren så är det inte aktuellt att skjuta till mer pengar, säger kulturministern.

- Det sker ett väldigt bra arbete på Östgötateatern med spännande produktioner men pengarna räcker inte till allt menar moderaten Lena Adelsohn Liljeroth.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se