Medvedev lugnar ryska nätanvändare

Internet i Ryssland växer snabbt och det är där de flesta oberoende medierna finns. Kremltrogna politiker har krävt nya restriktioner av nätet. Men Rysslands näste president är en hängiven nätsurfare och har en annan uppfattning om nätcensuren.

Den blivande presidenten Dmitrij Medvedev surfade in på Odno Klasniki, en rysk variant av Stay Friends där man hittar gamla klasskompisar. Medvedev fick över tio miljoner träffar på sitt namn och 630 av dem med foton som faktiskt liknade honom själv.

– Och det är bra, sa en ovanligt uppsluppen Medvedev inför skrattande internetexperter, journalister och internetföretagare på en pågående internetmässa här i Moskva.

I inget annat europeiskt land ökar internetanvändarna så snabbt som i Ryssland. 40 miljoner surfar på nätet idag av landets 143 miljoner invånare. Medvedev har ordnat internetuppkoppling för alla skolor och var femte ryss ska kunna nätsurfa.

I år beräknas annonsmarknaden fördubblas på ryska internetsidor.

Men nätet är också en sista bastion för det fria ordet. Där finns självständig journalistik både i skrift, med podradio och tv-sändningar.

Den friheten hotas av ett lagförslag. Alla nätsidor med fler än 1 000 besökare per dag måste registreras som media och råda under samma snäva medielagar.

Men med Medvedev vid makten är det inte troligt att förslaget blir verklighet. Staten bör agera lugnt och rättvist, sa han. En av dem som driver en nätsajt är Ruslen Bogdanov och han kände sig lättad.

– Det var lugnande besked, vi oroade oss för en kinesisk modell med censur, men så blir det tydligen inte med vår nye president, sa Bogdanov.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se