Ryssland nu i fokus på Natomötet

I dag, fredag, träffar Natoländernas stats- och regeringschefer den ryska presidenten Vladimir Putin. Sista dagen av Natotoppmötet ägnas åt Ryssland, rapporterar SR:s utsände.

President Putin kom redan på torsdagskvällen till Bukarest för att äta middag med Natos stats- och regeringschefer. Och på fredagen avslutas Natotoppmötet med samtal mellan Natoländerna och Ryssland.

Det kalla kriget må vara över och försvarsalliansen Nato är inte längre ena sidan i ett kommande världskrig utan en allmän säkerhetspolitisk samarbetsorganisation. Men ändå, under de dagar som Natoländerna mötts här i Bukarest har det funnits en rysk infallsvinkel på nästan varje fråga.

Nato har beslutat om vilka länder som närmast ska få gå med i allliansen. Den stora skiljelinjen om Ukraina och Georgien på sikt ska få gå med har gått mellan de länder som vill ta hänsyn till vilket förhållande man har till Ryssland och de som inte gör det.

USA och Tjeckien har presenterat ett avtal om hur det amerikanska antimissilförsvaret ska byggas ut genom markstationer i Tjeckien. Den stora frågan har varit hur man ska förhålla sig till Ryssland.

Afghanistan är ett bekymmer för Nato som leder Isaf-styrkan där även Sverige ingår. Nato är nu och krigar i det land där redan den dåvarande sovjetiska röda armén misslyckades.

Nu räcker Ryssland ut en hjälpande hand och erbjuder Nato att transportera förnödenheter till Afghanistan via Ryssland, och vips är Ryssland en faktor även där.

Ingen räknar med att president Putin ska behöva höja rösten på mötet. Alla vet redan vad han tycker. Att Ryssland är en faktor som Nato tar med i beräkningarna har redan visat sig.

Stefan Winiger, Bukarest
stefan.winiger@sr.se