ishockey

HV71 finalklara efter drama

Det blir säsongens två bästa lag som möts i SM-finalen i ishockey.
Målvakten Stefan Liv var den store matchhjälten när HV 71 säkrade finalplatsen mot Linköping genom att besegra Timrå med 2-1.

-Vi genomförde en otroligt bra försvarsinsats. Det här känns otroligt skönt, nu är vi framme vid finalspelet och slipper den press som legat på oss, sade Stefan Liv efter en säker insats mellan stolparna.

De suveräna seriesegrarna i elitserien ställs nu mot Linköping som kom tvåa i serien.

-Skönt med några dagars vila innan finalspelet börjar på måndag. Då kan det bli hur roligt som helst, sade den 27-årige HV-målvakten.

HV spelade disciplinerat och taktiskt och hade dessutom den lilla tur som ett bra lag måste ha då Timrås skott träffade ribban flera gånger så att metallklangen sjöng i hela arenan.

Isens bäste spelare HV-målvakten Stefan Liv tog dessutom nästan alla skott som Timråspelarna lyckades placera innanför målramen.

-Jag lade mig lite för tidigt vid Timrås mål, sade Stefan Liv som dock inte kände sig hundraprocentigt nöjd med sin insats då Johan Andersson lyckades sprätta in pucken under ribban.

Ribban blev Timrås förbannelse i andra perioden när hemmalaget jagade en kvittering.

-Det känns oerhört skönt att slippa en sjunde match. Vi har ett antal spelare som har den rätta vinnarskallen och hela laget svarade för ett stort och uppoffrande arbete, konstaterade HV-tränaren Kenta Johansson nöjt.

Två år i rad har HV spelats bort av Färjestad och Modo i semifinalen trots ledning med 3-2 i matcher - men nu kunde HV avgöra på bortaplan och vinna matchserien med 4-2.

-Med tanke på vad laget har presterat i vinter är vi värda en finalbiljett. Vår hemmapublik som ställer upp till hundra procent är verkligen värda en finalfest, konstaterade Kenta Johansson.

Timrå startade matchen med en ursinnig press och skapade en handfull heta målchanser redan under matchens inledande fem minuter. När Johan Andersson prickade in 1-0 var de 6 000 åskådarna övertygade om att det skulle bli en härlig segerfest för Timrå.

Men icke - trots att HV blev rejält utspelade i första perioden kunde smålänningarna gå till första periodvilan med en 2-1-ledning.

Backen David Petrasek prickade in kvitteringen till 1-1 efter ett fulländat power play-spel.

Minst lika vackert var backen Johan Åkermans 2-1-mål då han med en skottfint lurade ner en täckande Timråback på isen och avslutade med ett välplacerat skott som smet förbi Johan Backlund i Timrås mål.

För tredje matchen i rad fick Timrås fruktade finnkedja med Riku Hahl i spetsen lämna isen utan att ha gjort ett enda mål. Det om något säger att Timrå hade bränt det mesta av krutet när semifinalserien skulle avgöras.

Klart bäst i Timrå var grovjobbarna Anton Axelsson, Johan Andersson och Oscar Sundh som gjorde målet och skapade de farligaste målchanserna.

Ove Byström/TT

Timrå-HV 71 1-2 (1-2, 0-0, 0-0)

Första perioden:
1-0 (5.57) Johan Andersson (Anton Axelsson, Oscar Sundh)
1-1 (11.00) David Petrasek (Jukka Voutilainen, Johan Åkerman) spel fem mot fyra
1-2 (17.45) Johan Åkerman (Pasi Puistola, Johan Davidsson).

Skott: 35-20 (14-8, 10-10, 11-2).

Utv, Timrå: 3x2. HV 71: 5x2.

Domare: Marcus Vinnerborg, Ljungby.

Publik: 6 000.

HV 71 till final med 4-2 i matcher.