Damallsvenskan saknar kvinnliga tränare

I helgen startar damallsvenskan men trots ett ökat fotbollsintresse bland tjejer så har det blivit svårare att få fram kvinnliga tränare. I de 36 lagen i allsvenskan och division 1 så finns i år bara en enda kvinnlig huvudtränare. (P3 Nyheter)

Före detta landslagsspelaren Hanna Marklund tycker att det borde vara fler.

– Det skulle vara bra om fler tjejer, kvinnor kom tillbaka efter sin aktiva karriär, att de skulle välja att vara kvar inom fotbollen på något sätt.

På konstgräsplanen i Skellefteå tränar Sunnanå ett utav sina sista träningspass inför den allsvenska premiären till helgen. Det här är en rätt typisk bild utav svensk elitdamfotboll idag. Tränaren är man.

Vad beror det på att det ser ut så här då?

– Jag vet inte vad det beror på, om det kanske har att göra med också att när man slutar sin aktiva karriär, om det är familj, barn, att det ändå tar ett tag. Ja, men då kanske man kommer ifrån, säger Hanna Marklund.

Förra säsongen fanns rekordmånga licensierade damspelare i Sverige, drygt 60 000. Fast de kvinnliga elittränarna blir tvärtom, färre. Assisterande förbundskapten i damlandslaget är Lilie Persson.

– Det har minskat med ett fåtal då. Tittar vi i allsvenskan så är det 100 procent män. Vi tycker att det är ett misslyckande att vi inte har en enda tjej som huvudtränare.

Förbundet ser det här som slöseri med kunskap och ska nu sporra ett tjugotal utvalda aktiva eller före detta elitspelare till att bli tränare genom kurser och handledningsträffar. Hanna Marklund är en.

– Självklart har jag mycket erfarenheter från aktiv karriär där jag lärt mig otroligt mycket jag kommer att ha stor nytta av. Men man har ju inte tränat så mycket på att hålla i träningar och hur man gör upplägg och instruktioner.

Spelar det verkligen någon roll om det är en man eller en kvinna som är tränare, då?

– Nej, alltså där är ju mer personligheten. Jag menar vissa kvinnor som man har haft som tränare kan ju vara jättelika en herrtränare. Enda fördelen kan man väl ha om man är tjej och tränar tjejer att man har vetat själv hur man har tänkt och funderar hur tjejer reagerar. Kanske vi vet lite bättre än vissa herrtränare som inte har tränat så mycket damer, säger Hanna Marklund.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se