Bolånekrisen i USA

Bidrag ska hjälpa husägare behålla hem

De styrande i USA försöker nu få till ytterligare åtgärder för att förhindra att ännu fler amerikaner tvingas lämna sina hus i den stora bolånekrisens spår. Men trots det nattsvarta mörkret på husmarknaden i USA så finns det de husägare som räddas.

Kommer ni ihåg fembarnsförsörjaren Bay Turay från stadsdelen Staten Island i New York. När jag träffade honom för snart två månader sedan var han farligt nära att bli ytterligare ett offer för bolånekrisen.

Han och hans fru låg redan två månader efter med betalningarna efter att deras huslån satts om till en mycket högre ränta och hotet om utmätning av huset låg tungt över dem.

Bay Turay var förtvivlad, vi har ingen annanstans att ta vägen sa han och vände sig i desperation till konsumentorganisationen NHS. Deras arbete har nu burit frukt.

– Vi lyckades få till en plan som till slut blev väldigt bra för familjen Turay, säger handläggaren Muhammed Ibrahim på NHS på Staten Island.

Planen gick ut på att banken gick med på att sänka räntan igen till en nivå som paret Turay har råd att betala, så nu kan de stanna i huset. Men en sådan solskenshistoria är ytterst ovanlig, säger Muhammed Ibrahim.

– Av de cirka 30 fallen jag får in per månad kan jag kanske lösa ett, säger Muhammed Ibrahim.

Handläggare Ibrahim, som ser bolånekrisen på riktigt nära håll på det hårt drabbade Staten Island, säger vidare att det krävs massiva insatser från Washington för att lösa problemet. För enligt många bedömare kommer antalet utmätningar att fortsätta att ligga på en hög nivå under 2008.

Men kanske håller ändå Muhammed Ibrahim på att bli bönhörd, för kongressens demokrater och republikaner håller just nu på att förhandla om ett åtgärdspaket som de hoppas ska bidra till att fler husägare ska kunna slippa utmätningar.

Det finns redan en preliminär uppgörelse om bland annat skattelättnader för husägare och för de som köper ett hus som redan har utmätts samt 100 miljoner i statliga bidrag till organisationer som NHS och andra som kan hjälpa husägare med rådgivning kring deras lån.

Förhoppningen bland flera demokrater i senaten är också att man ska få igenom ännu skarpare åtgärder i uppgörelsen de närmaste dagarna.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se