natur

Unika arter hotar försvinna från länets natur

Tre unika arter riskerar att  försvinna från naturen i Jönköpings län, det varnar Länsstyrelsen för.
Igår kallade de därför till möte med företrädare för länets kommuner och naturskyddsföreningar för att diskutera strategier hur arterna ska räddas.

- Jag hoppas att man väcker och förstärker det intresse som finns kring hotade arter säger en, trots allt hoppfull, Henrick Blank som är biolog på länstyrelsen.

Det var ett tjugotal ekologer från länets kommuner och företrädare för olika naturskyddsföreningar som kom till mötet i Nässjö. Uppdraget för de samlade är att rädda de tre arter som är unika för Jönköpings län från att försvinna.

De som har det svårast i länets natur är de två svamparna strimsporighjorttryffeln och strandjordtungan. Men den art som ligger sämst till det är fisken vårsiklöjan, som i hela Sverige nu bara finns i sjön Fegen utanför Gislaved.

Varför fisken blir allt ovanligare är inte fastslaget, men man har sett att när sjöbottnar slammar igen så försvinner arten. Igenslammning, det beror ofta på ökade regnmängder, det handlar alltså om klimatförändringar.

I år satsar länstyrelsen sammanlagt fyra miljoner kronor på att rädda de här arterna.

- Ett enkelt sett kan vara att inventera var arterna finns och att informera markägarna så att de kan ta hänsyn till att arterna finns där.

Marcus Carlehed
marcus.carlehed@sr.se