ÖREBRO LÄN

Brist på äggdonatorer skapar kö

Ungefär 400 par i Örebro län blir med barn genom så kallad provrörsbefruktning varje år. En förutsättning för flera av dem är att det finns generösa människor som donerar sperma eller ägg. Men just äggdonatorer råder det brist på. 

Helena, som egentligen heter något annat, är en av Örebro läns äggdonatorer. Men hon är alltså rätt ensam. Hon säger att hon donerer ägg för att hon vill vara till hjälp för andra, trots att det är ett omfattande ingrepp att donera ägg.

Anna Wistrand som arbetare som läkare på fertilitetsenheten berättar att det inte är helt okomplicerat att lämna ägg.

Men Helena tycker trots att det är komplicerst inte att det gör ont och hon tycker det är mödan värt. Helena kan tänka sig att göra om donationen och det trots att det i Sverige inte finns några pengar att tjäna.

Kvinnorna får ersättning för förlorad inkomst och resor på totalt 4 000 kr vid Örebro läns landsting.

Idag står 12 par i kö och väntar på att få ägg, men förra året var det bara tre kvinnor som donerade ägg, så väntan för de barnlösa paren kan bli lång.

- Ungefär två år får man vänta säger Anna Wistrand.

För Helena är det viktigt att få veta om det blir ett barn eller inte från hennes ägg, men hon vill inte söka kontakt med barnet. Däremot kan barnet få ut uppgifter om sin äggdonator, något som Helena förberett genom att bland annat skriva ett brev som arkiverats.