Uppsala

Ännu inga krav på bälten i skolbussar

Uppsala kommun kritiseras för att man inte kräver säkerhetsbälten i skolbussar. Redan för fyra år sedan beslutade kommunstyrelsen att undersöka hur mycket det skulle kosta och hur lång tid det skulle ta att införa bälten i skolbussarna. Men ingenting har hänt sedan dess.

Nu har frågan om bälten i skolbussar återigen blivit aktuell. Det efter att en busschaufför i Uppsala åtalats för vållande till kroppsskada, sedan han utan förvarning kraftigt bromsat in en skolbuss i syfte att få ordning på skolbarnen. Vid den här händelsen skadades två pojkar när de kastades framåt i bussen. Micael Nilsson är pappa till en av pojkarna och han är kritisk till att Uppsala kommun inte kräver bälten i skolbussarna.

– Det är mycket märkligt. Det är väl ett av de första kraven man bör ha med i en upphandling.

Nej, i Uppsala kommun har politikerna inte beslutat om att ställa krav på att det ska finnas bälten i skolskjutsarna.  Folkpartisten och skolkommunalrådet Karolina Hilding tror att det skulle vara svårt att genomföra.

– Naturligtvis vore det bra om alla bussar var utrustade med bälten. Men fler och fler bussar utrustas med bussar och då ska vi också se till att ungarna använder dem.

Men det är inte omöjligt att ställa krav på bälten i skolskjutsarna. Enligt en undersökning som NTF i Uppsala län genomfört har alla elever i Enköpings kommun tillgång till bälte. Men i Uppsala kommun kommer det att dröja menar skolkommunalrådet Karolina Hilding.

– Även om det är så att vi tar ett beslut, så kommer det tyvärr ändå att ta några år innan hela bussflottan är utbytt...