Nyköping

Nyköpings hockey riskerar elitlicensen

Nyköpings Hockey kan inte räkna med någon extra generös behandling från kommunens sida, inför sin ansökan om elitlicens sista april. Det slår kommunstyrelsens ordförande i Nyköping, Jan Carle, m, fast och påpekar att klubbens hyresskuld på drygt 1,3 miljoner konor har ökat under säsongen.

– Sedan vi gav uppskov med det beloppet och det gjorde vi i april förra året, så den är nästan två miljoner nu, säger Jan Carle. Vi har skickat fakturor till dem för att tala om att de är skyldiga pengar, så det kan de inte leva i någon som helst ovisshet om.

Förutom hyresskulden på nästan två miljoner kronor till kommunen har Nyköpings Hockey även skulder till ett antal privata företag. Exakt hur mycket pengar det handlar om kan inte klubbens ordförande Göran Forssberg säga i dagsläget.

Hockeyklubben har i dagsläget inga skulder vare sig hos Kronofogden eller Skatteverket, så något konkurshot finns inte. Men nu gäller det att klara elitlicensen för att få spela kvar i hockeyallsvenskan. Och då säger reglerna att man inte får uppvisa underskott i bokslutet två år i rad. Förra året blev minuset drygt tre miljoner kronor och det hade man alltså med sig i den ingående balansen inför den här säsongen. Tufft så det förslår, alltså och Göran Forssberg förklarar att de helt enkelt har varit tvungna att prioritera ner vissa skulder.

– Vi klarar inte att lösa allt det gamla och möta det nya på ett år eller tio månader som vi har hållit på nu. Det är därför som man har fört diskussioner om, att nu hjälper vi till. Vi är ute nu och träffar företag och enskilda. Det finns ett fantastiskt gensvar. Sen kommer aldrig vi att begära att vi ska vara ett särfall, utan det är klart att alla föreningar ska behandlas formellt lika.

Nu är det förmodligen ett antal allsvenska klubbar som riskerar att missa elitlicensen. Kanske hoppas de att förbundet ska släppa litet på de ekonomiska kraven för att mildra de sportsliga konsekvenserna? Det kommer inte att ske enligt Lars G. Karlsson på Svenska Ishockeyförbundet. Skulle allsvenska lag missa elitlicensen, så öppnar man bara dörren för de division ett-klubbar som gick till kvalserien.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se