vetlanda

Ungdomsfylleri problem i Vetlanda

Socialförvaltningen och idella organisationer vädjar tillsammans för att något ska göras åt ungdomsfyllan i Vetlanda.

- Det är lätt att få tag i alkohol i Vetlanda, det är ungefär som att gå och köpa mjölk säger Sven Fritz på socialförvaltning, som menar att det är lätt även för yngre tonåringar att få tag på alkoholen.

Idag patrullerar polisen runt om på Höglandet och gör punktinsatser för att få stopp på langningen av droger och alkohol, men Vetlanda socialförvaltning samt ideella organisationer som Rädda barnen och nykterhetsförbund tycker inte att det räcker.

- Langningen gör ett uppehåll när polisen är här, för att sedan affärmässigt dra igång igen när polisen har dragit sig tillbaka till någon av de andra städerna på Höglandet säger Fritz.

De olika organisationena och socialen har sedan i höstas kämpat tillsammans för att få till stånd en så kallad ”Växjömodell” i Vetlanda kommun, en modell som går ut på att polis samarbetar med social och organisationer för att få stopp på alkoholflödet bland minderåriga. Det skulle innebära att polisen också aktivt söker upp platser där de unga befinner sig och får en annan kontakt än de kanske har idag.

Men polisen i Jönköpings län har redan tidigare tackat nej till den här modellen. Vetlanda kommunstyrelse, som igår diskuterade denna fråga, vädjar nu till polisen att ändra sig.

De som arbetar preventivt mot alkoholen bland de unga är bekymnrade för att dagens arbetssätt inte räcker till och de kämpar i motvind. Bland de unga i Vetlanda är berusning till helgen populärt.

- Det har blivit en vana, som en hobby nästan säger Daniel Henriksson.

- Det kan vara jättemånga som dricker och springer runt och slänger ölburkar till exempel säger Kajsa Lindholm, som liksom Daniel är en 17-åring från Vetlanda.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se