Snittet - Tino Sehgal och Ansiktet, del 2

P1 onsdag 9 april kl 14.03 samt 10/4 kl 18.15

Inga objekt, men en rad inhyrda människor. Det är utgångspunkten när Berlinkonstnären Tino Sehgal iscensätter sina konstverk som han kallar konstruerade situationer. Och själva konstverket är det som uppstår i mötet mellan besökare och de personer han jobbar med och som fått särskilda instruktioner om vad de ska säga och vad de ska göra. Det är alltså det som händer i utställningsrummet och bara där. Det finns inga fotografier, inga videoupptagningar. För att ta del av det han gör måste man besöka en utställning och det har gått så bra att Tino Sehgal mutat in sitt eget upphöjda hörn på den internationella konstscenen. Just nu är Tino Sehgal aktuell på Konsthallen i Stockholm med tre olika verk. Cecilia Blomberg träffade honom där för att prata om hans projekt som alltså bara dokumenteras genom samtal. 

Snittet besöker också ett konstprojekt i Korpolombolo i Norrbotten. Vad händer på busstorget där när en stor fondmålning med en bit columbiansk djungel ställs ut ? Det undersöker konstnärerna Helena Wikström och Gerd Aurell som installerat en fotostudio i gränsen mellan snö och djungel.

Dessutom i Snittet. Andra delen av serien Ansiktet. Richard Dinter har träffat tre konstnärer som på olika sätt närmar sig den här kroppsdelen. Sissel Wibom som målar ansikten menar att man måste fånga ytan för att nå det inre. Magdalena Dziurlikowska har fotograferat 1 000 kvinnor för att närma sig ansiktet och våra drömmar om ett oändligt antal personligheter. Och Nils Ekwall ritar av Richard Dinter medan de pratar om hur svårt det är att inte måla in sin egen näsa i andras.