Sametinget föreslås bli tillsynsmyndighet

Sametinget ska vara tillsynsmyndighet och bestämma om statsbidrag. Det föreslås i ett nytt förslag som ska ut på remiss, där myndigheter och andra får komma med synpunkter innan regeringen arbetar vidare med frågan.

Bertil Bengtsson fick i uppdrag av regeringskansliet att biträda Integrations och Jämställdhetsdepartementet från augusti till sista december 2007. Uppdraget var att utreda frågan om alternativ till språkliga förvaltningsområden. 

I utredningen föreslås det att Sametinget ska vara tillsynsmyndighet och bestämma om statsbidragen.

Ingrid Inga, styrelseledamot i sametinget, tycker förslaget låter bra.

– Sametinget har ju haft den uppfattningen att sametinget bör vara den som fördelar statsbidragen och att de som har rätt att få det ska få presentera någon form av programförklaring vad de ska använda pengarna till. Så har vi resonerat och tyckt att så borde det vara, säger Ingrid Inga.

Anne-Ravna Allas
anna-ravna.allas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio