Fler hos kronofogden efter sms-lån

Det är allt fler som hamnar i kronofogdens register för att de inte klarar av att betala sina sms-lån. Fortfarande är det flest unga människor – men ökningen är störst bland 36-45-åringarna. Konsumentvägledaren Karin Trygg önskar att det skulle ta några dagar innan lånet är klart, inte som nu när det bekräftas med ett sms.

Allt fler unga medelålders i länet hamnar hos kronofogden på grund av obetalda sms-lån. Det är fortfarande flest unga vuxna i länet som tar sms-lån. Men i fjol var ökningen störst bland unga medelålders. Under årets andra halvår ökade antal obetalda sms-lån i den gruppen från 9 till 96 stycken. Det visar siffror från Kronofogdemyndigheten.

– De här företagen som erbjuder sms-lån vänder sig till grupper som är unga eller de som redan befinner sig i en ekonomiskt utsatt position, säger Tina Häggmark, som är kommunikatör hos kronofogdemyndigheten.

Är man bara över 18 år kan man ansöka om ett sms-lån på sin mobil, eller på nätet. Men det blir ofta dyrare än man tänkt sig.

– Det är inte räntefritt. den effektiva räntan blir ofta 700 procent och det är inga små räntesatser, säger Carin Trygg som är Umeå kommuns konsumentrådgivare.