Nattvakten av Sarah Walters

Nattvakten är en kärleksroman som utspelar sig i London under och ett par år efter andra världskriget. På ett ytligt plan är det alltså inget nytt och speciellt med boken – det finns gott om kärleksromaner och gott om böcker som skildrar livet under andra världskriget. Men Nattvakten är mycket mer än så, den ger nya och oväntade vinklar på välbekanta teman.

Bokens kärlekstema är i första hand homosexuellt: kärleken mellan kvinnor. Denna skildras på inget vis annorlunda än heterosexuell kärlek brukar skildras – här finns samma längtan, lycka, oro och svartsjuka. Men den ger författaren möjlighet att berätta för läsaren hur det var att vara kvinna under denna tidsperiod och hur kriget kunde påverka livet, faktiskt i positiv riktning, under krigsåren.
Kriget gav kvinnorna en ny frihet. De gavs möjlighet att arbeta med saker som annars var förbehållna män. De kunde gå i byxor. Dricka öl på puben. När kriget tar slut finner sig kvinnorna reducerade igen, deras roll i samhällets överlevnad blir åter sekundär.

Förutom de människor som boken kretsar kring är även staden London ett slags huvudperson. Den skildras nästan som en levande organism, med ständiga förändringar efter blitzens bombraider – gator blir oigenkännliga, hus och kyrkor blir ruiner, det som förr var välbekant blir hotfullt och mörkt.
Nattvakten är en mycket bra roman och nominerades till det brittiska Booker-priset för ett par år sedan. I Sverige har inte boken fått samma genomslag och jag tror att det hänger på att London och andra världskriget är så centrala teman i boken. Känner man till London bättre än vad jag gissar att medelsvensken gör, så får man säkert ut ännu mer av skildringarna av hur staden förändrades under krigsåren.
Och även om vi svenskar inte är okunniga om andra världskriget, så har ju den brittiske läsaren ett annat förhållande till det. Antingen har man upplevt kriget själv, eller så finns det bara en eller två generationer bort.

Susanne Mandrén, medlem i bokcirkeln Soppklubben