SIMNING

Frölander och Sjöström till OS i Peking

17 svenska simmare får åka till sommarens OS i Peking. Yngst i truppen är 14-åriga Sarah Sjöström och äldst är 33-årige Lars Frölander som nu gör sitt femte OS.

Att Sjöström kom med var förstås självklart efter hennes EM-guld på 100 fjäril. Och veteranen Frölander är given i det svenska laget på 4x100 m fritt. När Frölander gjorde OS-debut i Barcelona 1992 var Sarah Sjöström inte ens född!

Det är en blandad simtrupp med hela tio OS-debutanter men också massor av rutin. Till kategorin veteraner får numera Therese Alshammar och Josefin Lillhage räknas. Båda gör sitt fjärde OS.

Fortfarande återstår dock ett par frågetecken som kan ändra truppen. Båda gäller medleylagen. I damernas lag är det oklart vem som ska ta hand om ryggsimmet. Det kan bli Sarah Sjöström men också någon simmare som nu står utanför OS-truppen.

Herrarnas medleylag har inte någon direktplats till OS, men tiden som laget presterade på EM bör räcka för att kvala in. Kvalperioden avslutas dock inte förrän den 30 juni, så det beskedet dröjer. Just nu ligger Sverige trea bland de nationer som slåss om fyra platser.

17 svenska simmare åker alltså till Peking, men dessutom deltar tre svenskor i övriga simidrotter på OS. Anna Lindberg och Elina Eggers är med i simhoppet och Eva Berglund simmar 10 km öppet vatten.

Hela simtruppen:

Therese Alshammar, Neptun,
Josefin Lillhage, Väsby,
Petra Granlund, do,
Anna-Karin Kammerling, Sundsvall,
Hanna Westrin, do,
Sarah Sjöström, Södertörn,
Joline Höstman, Göteborg,
Claire Hedenskog, do,
Ida Marko-Varga, Ran,
Gabriella Fagundez, do,
Stefan Nystrand, Neptun,
Peter Stymne, do,
Jonas Andersson, do,
Simon Sjödin, do,
Jonas Persson, Malmö,
Marcus Piehl, Linköping,
Lars Frölander, do,
4x200 m fritt damer,
4x100 m medley damer,
4x100 m fritt herrar,
4x100 m medley herrar.

Björn Geijer
bjorn.geijer@sr.se