Karlskrona ordnar inga sommarjobb

I Karlskrona måste ungdomarna söka sommarjobb via arbetsförmedlingen i stället för via kommunen. Karlskrona är nämligen den enda kommunen i länet som inte satsat några pengar på att skapa sommarjobb för unga.

Men Mats Lindbom (c), kommunalråd i Karlskrona, säger att det är en medveten strategi och att han tycker att det är bättre för unga att få jobb via arbetsförmedlingen.

I resten av Blekinges kommuner så försöker man så långt som möjligt att ordna jobb till ungdomar under 18 år.

– Det är viktigt både att de får chansen att pröva på hur det är ute i arbetslivet och att ha något att göra så man inte bara går runt hela sommaren, säger Sabine Strömblad som är ansvarig för sommarjobb i Ronneby.

Och enligt Mats Lindbom i Karlskrona är det inte ekonomin som gjort att kommunen inte tillsätter extra pengar för sommarjobb.

– Vi menar att det finns mervärden i att komma ut på den ordinarie arbetsmarknaden. Då är det ju underordnat kommunens ekonomi i det fallet, för varför skulle vi plocka fram särskilda medel för att konstruera sommarjobb om det på den ordinarie arbetsmarknaden finns så gott om jobb, säger han.

Karin Norberg
karin.norberg@sr.se