Umeå

Sameskolchefen ångrar ingenting - "tillgången på pengar styr"

Trots hård kritik och sjukskrivna rektorer så ångrar inte sameskolchefen Britt Sara Allas Labba att hon drev igenom förslaget att dra ner på antalet rektorer på sameskolorna.
Nu föreslår en oberoende utvärdering dessutom att fler rektorer ska anställas, men det går inte, enligt skolchefen.

Sameskolchefen Britt Sara Allas Labba säger att det vore ett lyft för verksamheten om de hade möjlighet att anställa en rektor till varje skola.

– Men det är inte så enkelt, vi har ju tillgången på pengar som styr, säger hon.

Kritiska röster 
I en utvärdering av verksamheten på sameskolorna framkommer att föräldrar, lärare och rektorer är kritiska mot de två senaste årens system, med att en rektor har ansvar för flera skolor på olika orter med långa avstånd emellan.

Det var 2005 som sameskolstyrelsen beslutade att skära ner på antalet rektorer - det innebar endast två rektorer med ansvar för tre sameskolor vardera. Innan dess hade varje skola en egen rektor på halvtid.

Hög arbetsbelastning
I utvärderingen som nyligen genomförts, säger föräldrar och lärare att det är en brist att inte rektorn finns på plats dagligen. Och rektorerna menar att dom inte hinner med sina uppgifter på tre skolor samtidigt, vilket gör att den pedagogiska ledningen blir lidande.

Två rektorer har också under den här perioden blivit sjukskrivna som en följd av för hög arbetsbelastning.

Ångrar ingenting 
Det var skolchefen Britt Sara Allas Labba som föreslog och övertygade sameskolstyrelsen om att minska antalet rektorer 2005. Men trots sjukskrivningar och den hårda kritiken som följd, så ångrar hon ingenting idag.

– Det är ju hur mycket pengar vi har och hur pengarna ska användas som avgör hur mycket anställningar man kan ha, säger Britt Sara Allas Labba.

Hon menar att en heltidstjänst för en rektor på skolan kanske hade gjort att en lärare varit tvungen att gå istället.

– Någonstans måste pengarna tas ifrån och då tycker jag att det är fel att ta dom pengarna från personal som har direkt med undervisningen att göra, säger Britt Sara Allas Labba.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio