4 april En fredagsmorgon i råttans år

I går eftermiddag kom Haverikommissionens rapport om den svåra bussolyckan på väg 288 i Rasbotrakten förra året. Där konstaterades att en av de grundläggande orsakerna är att vägen har för dålig standard i förhållande till högsta tillåtna hastighet. Claes Tingvall är trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket och kommenterar rapporten. 

Kinakrogar finns så gott som i varje svensk stad. Men hur kinesiskt är egentligen fyra små rätter? Vi får besök av Shiow Lih Wu som har jobbat i 25 år på en kinarestaurang i Uppsala. Hon berättar om den kinesiska maten och lär oss mer om te, eller chai som det också kan heta på kinesiska.

Kinesiskt blir det även på Museum Gustavianum i helgen. Där kan man bland annat vara med i mahjongturnering, prova te och lyssna till olika föreläsningar som till exempel Dragon Gate - en ”extreme home makeover”. Bengt träffar museipedagog Cecilia Ödman på Gustavianum.

Centrum för biologisk mångfald vid Sveriges lantbruksuniversitet inleder i dag en föreläsningsserie om hur klimatförändringarna påverkar djur och natur i Sverige. Ekolog Veronika Areskoug är projektansvarig och Bengt träffar även henne på Gustavianum där lunchföreläsningarna ska hållas.