Svenska Spel ska ta socialt ansvar

Regeringen är missnöjd med hur det statliga spelbolaget Svenska Spel har skötts och tillsätter därför den förra socialdemokratiska ministern Margaretha Winberg som ny ordförande. Hon ska mer rikta in företaget mot socialt ansvar.

Svenska Spel har varit för offensivt mot att skapa nya spel och skaffa nya spelare, tycker finansminister Anders Borg.

– Det har funnits en inriktning mot att vidga verksamheten in i andra länder, i nya spelformer som jag har varit tvingad att fatta beslut om att man inte ska göra, säger finansminister Anders Borg.

– Det har också funnits en allmän sådan kritik. EU-kommissionen har ifrågasatt om motivet för verksamheten verkligen är skyddsintressen. I den situationen är det viktigt för oss att få en ordförande som tydligt markerar samhällsansvarsuppdraget.

Varför Margareta Winberg, en socialdemokrat?

– Det är en kraftfull person som är stark, som förmår ge ett tydligt ledarskap, men som också kommer stå upp för bolaget som ofta kommer att vara i diskussion och mötas av kritik i samhällsdebatten. Det vi vet är att hon är en modig person som inte backar för även en het diskussion, säger Anders Borg.

Kritiken har i många år varit hård mot att statens spelbolag skapar nya spel och försöker värva nya människor att börja spela.

Till och med EU-kommissionen anklagar svenska staten för hyckleri och menar att staten säger sig vilja ha ett monopol av sociala skyddsskäl när allt tycks handla om att dra in miljarder till statskassan. Kommissionen har inlett en process mot Sverige som kan sluta i EG-domstolen.

Högsta domstolen i Sverige ifrågasatte i februari om den svenska lotterilagen är laglig och verkligen gäller. Åklagarna har fått sluta att åtala för vad som kanske inte ens är brott mot lotterilagens reklamförbud för utländska bolag.

Regeringens motdrag nu är att försöka visa att den menar allvar med att Svenska Spel ska ta socialt ansvar. Margareta Winberg anses tuff och duktig på politik i internationella förhandlingar och hon är den som ska ta Sveriges strid med EU-kommissionen.

Margareta Winberg säger mer socialt skydd, men Svenska Spel ska även i framtiden dra in pengar till staten.

– Det betyder inte att Svenska Spel inte ska tjäna pengar för det gör man på spel och det ska man fortsätta att göra, men fokus ska fokuseras om inte bara kosmetiskt, det vill jag understryka. Utan också i praktiken så att social hänsyn, försiktighetsprincipen är det som så att säga står skrivet överst på Svenska Spel, säger Margareta Winberg.

Varför fick du det här uppdraget?

– Uppenbarligen tyckte han att jag var rätt person för det med min erfarenhet som minister och mina erfarenheter av arbetet i Bryssel, säger Margareta Winberg.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se