Tyskland skrotar etanolplaner

Det blir inget av de tyska planerna på att öka andelen etanol i bensinen. Halten etanol i vanlig bensin skulle ha ökats från fem till tio procent vid det kommande årsskiftet, men nu tvingas Tysklands miljöminister tänka om.

Miljöminister Sigmar Gabriel förklarade på presskonferensen här i Berlin att det finns alltför många gamla bilar vars motorer inte skulle klara en högre halt av etanol i bensinen.

När Gabriel kom överens med oljebranschen och bilindustrin i höstas om att höja etanolinblandningen i bensinen till tio procent från 2009, så litade han på uppgifter från industrin om att bara ett par hundratusen bilar inte skulle klara det nya bränslet

Nu har det visat sig vara långt över tre miljoner bilar och det är miljöministerns skäl att blåsa av den här bensinreformen. Bilindustrin har sina särskilda skäl att stödja regeringens etanolpolitik.

Med mer etanol i bensinen skulle tillverkarna lättare nå EU:s allt ambitiösare mål för utsläpp av koldioxid.

Bilar som går huvudsakligen på etanol, som i Sverige, finns knappt i Tyskland. Den tyska lösningen är i stället alltså inblandning av etanol i bensinen.

Klimatskydd har varit det främsta argumentet för mer etanol i bensinen.

Det var meningen att halten etanol skulle öka ytterligare de kommande åren. Etanol kommer från odlade växter, som raps eller vete. Men att etanol skulle vara mer klimatvänligt ifrågasätts nu allt mer högljutt i den tyska debatten.

Skogar skövlas för att ge plats för odling av biobränslen, odlingen är ensartad och ofta används växtgifter. Att framställa bränslen genom odling är en klimatlögn, enligt tyska Greenpeace.

Indonesien och Colombia anläggs nu i snabb takt nya stora plantager för produktion av växter som ska ge fordonsbränsle.

I så fall sker också skogsskövling och fördrivning av urbefolkningar i miljöns och klimatets namn, anser Bund, en annan stor tysk miljöorganisation.

Också det gröna partiet i Tyskland har nu bytt uppfattning om biobränslena.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se