Linköping

10 miljoner till Parkinsonforskning

Uppdaterad version kl. 14.57:
En privatperson har donerat tio miljoner kronor till Linköpings universitet. Pengarna ska användas i universitetets forskning om nervsjukdomen Parkinson.

- Pengarna kommer användas till diagnosmetoder, så att man så tidigt som möjligt kan ställa en diagnos. Det går att lindra och försena utvecklingen av Parkinson om man gör en tidig diagnos, säger Mille Millnert, rektor på Linköpings universitet.

Men pengarna ska också användas till nervbiologi, för att ta reda på vad som orsakar sjukdomen. 20 000 svenskar lider av nervsjukdomen Parkinsons sjukdom idag. Den drabbar män och kvinnor lika och debuterar vanligen mellan 55 och 60 års ålder. Huvudsymtomen är skakningar samt stelhet.

- För Linköping kommer pengarna innebära att man kan behålla sin höga forskarkvalitet och det innebär att fler neurologer som kan jobba ute på fältet. Det är många som har Parkinson som inte träffat en neurolog, distriktsläkare har inte den här utbildningen som gör att man kan ställa diagnosen tidigt, säger Carl-Gunnar Skog, ordförande i svenska Parkinsonförbundet.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se